KÜRESEL ISINMA

8 Ocak 2008 Salı
KÜRESEL ISINMA NEDİR?
Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Bu olay son 50 yıldır iyice saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır.
Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2) °C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, "son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu" yönündedir.
Küresel ısınmaya, atmosferde artan
sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.Su buharı, diğer sera gazlarından farklı olarak güneşten gelen radyasyonun şiddetine ve gezegenin ortalama ısısına göre sabit olan bağlı bir değişkendir. Dolayısıyla küresel ısınma konusunda pasif etkiye sahiptir
KÜRESEL ISINMANIN NEDENLERİ
İklim sistemi içsel ve insani etkiler, güneş hareketleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. İklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.
Bu değişimin detaylı nedenleri açık bir araştırma alanıdır ama bilimsel çoğunluk sera gazlarının son zamanlardaki sıcaklık artışının başlıca nedeni olduğunu belirtmektedir.
Atmosferdeki
karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) oranlarındaki artış dünya yüzeyinin sıcaklığını yükseltmektedir. CO2 oranındaki artış dünyanın yüzeyini ısıtmakta ve kutuplara yakın buzların erimesine yol açmaktadır. Buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular almaktadır. Kara ve suların buza oranla daha az yansıtıcı olması güneş ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla buzullarda daha fazla erimeye yol açmaktadır.

KÜRESEL ISINMAYI ENGELLEMEK İÇİN
*Her yere ağaçlar dikilmelidir.
*Teknolojik aletler dünyaya zarar vermeyecek şekilde yenilenmelidir.
*Yeni teknolojik aletler dünyaya zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
*Dünyaya zarar verenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.
*Kentleşme durdurulmalıdır.
*Köy benzeri şehirler kurulmalıdır.
*Sanayi, dünyaya zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
*Arabalar vb. buhar gücüyle veya güneş enerjisiyle çalışanlarının da üretilmesi gerekmektedir.
*Düşük enerji tüketen aletler kullanılmalıdır.
*İsraf yapılmamalıdır (su,elektrik vb.)
*Çevremizi temiz tutmalıyız.
*Sularımızı gerekli zamanlarda ve yerlerde kullanmalı,dikkatli olmalıyız

kaynak:vikipedi

0 yorum:

Bu Konuları Okudunuz mu ?