ÇOCUĞUNUZA SEVGİNİZİ GÖSTERMENİN YOLLARI

13 Ocak 2008 Pazar

1.Çocuğunuza yönelik olarak bol bol pozitif kelime kullanın. İğneleyici, imalı, alaycı sözlerden kaçının. Zaten çocuklar çoğunlukla bunları anlamazlar ve ansalar dahi, sadece olumsuz bir etkileşim yaratmış olursunuz.

2.Çocuğunuzun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına çabuk bir şekilde ve sevgiyle cevap verin ve tenkit edici sözleri ebeveyn olarak sözlüğünüzden çıkarın.

3.Evde ve başkalarının yanında iyi örnek olmak için çaba gösterin. "Özür dilerim", "teşekkür ederim" ve "lütfen" gibi kelimeleri kullanmaya özen gösterin.

4.Çocuğunuz öfkeli, münakaşacı veya kötü bir ruh hali içerisindeyken ona sarılın, okşayın veya onun hoşuna giden başka bir biçimde şefkat gösterin ve duyguları hakkında onunla konuşun.

5.Şiddet içermeyen disiplin yöntemlerini kullanın. Ergenlik yıllarında ciddi sorunlar yaşamamak için, çok önceden ödülleri ve sınırları belirlemeli ve tutarlı bir şekilde uygulamalısınız. Herhangi bir yaştaki çocuğun önemli kuralları devamlı ihlal etmesine hiçbir disiplin uygulamaksızın göz yummanız sadece çocuğunuzu daha fazla kuralı ihlal etmeye teşvik eder.

6.Çocuğunuzun arkadaşları, kardeşleri, akrabaları ve komşularla olumlu ilişkiler geliştirmesine yardımcı olun.

7.Küçük çocuğunuzla ve ergenlik çağındaki çocuğunuzla baş başa, onun hoşuna gidecek şeyler yaparak zaman geçirmek için plan yapın.

8.Çocuğunuza yüksek sesle kitap okuyun. Çocuklara yüksek sesle kitap okumak onların zihinsel ve dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur, okumayı öğrenmeye hazırlar, okul başarısını yükseltir ve yaşam boyu surecek bir okuma sevgisi kazanmalarını sağlar.

9.Çocuğunuzu sağlıklı yemek seçimleri ile tanıştırmanın en iyi yollarından biri onunla yemek yapmanızdır. Menünün planlanmasından, alışverişe ve yemeğin hazırlanarak servis edilmesine kadar tüm sürece onun da dahil olmasını sağlayın.

10.Çocuğunuz büyürken, zamanının çoğunu yaşamın her alanında çeşitli beceri ve vasıflarını geliştirmek için harcayacaktır. Onu teşvik ederek ve ihtiyacı olan ekipman ve yönergeleri temin ederek elinizden gelen yardımı sunmalısınız.

11.Evcil hayvan edinmek; fiziksel aktiviteyi teşvik edeceği, genel bir olumlu yaklaşım gelişmesine yardımcı olacağı ve sürekli bir arkadaşlık sağlayabileceği için özellikle kronik hastalığı olan ve engelli çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.

12.Çocuğunuzun sağlığı büyük ölçüde yaşamının ilk yıllarında ona sunduğunuz bakım ve rehberliğe bağlıdır. Düzenli doktor kontrollerine götürerek, kazalardan koruyarak, sağlıklı besinler sunarak ve hareket etmesini teşvik ederek bedenini korumasına ve güçlendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

13.Anne-baba olarak çocuğunuza verebileceğiniz en önemli hediyelerden biri de özgüvendir. Çocuğunuzun güçlü yönlerini keşfetmesi için sizin istikrarlı desteğinize ve yönlendirmenize ihtiyacı vardır ve kendine inanmayı öğrenmesi için sizin ona inanmanıza ihtiyaç duyar. Onu sevmeniz, birlikte zaman geçirmeniz, onu dinlemeniz ve başarılarını takdir etmeniz ona özgüven kazandırma sürecinin en önemli unsurlarıdır.

14.Anne-baba olarak birbirinize sevgi ve saygı gösterin, tartışmalarınızda mutlaka çocukların tanık olacağı barışçıl bir sonuca vararak (anlaşamamış olmak da bir sonuçtur), yapıcı tartışma konusunda örnek olun ve tartışsanız bile birbirinizi sevmeye ve saymaya devam ettiğinizi gösterin.
15.Hangi yaşta olursa olsun, çocuğunuza "seni seviyorum" demeyi unutmayın!Alıntıdır

0 yorum:

Bu Konuları Okudunuz mu ?