KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ

3 Aralık 2008 Çarşamba
Kurban bayramına sayılı günler kaldı,Bayramda neler yemeliyiz nasıl beslenmeliyiz.
Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Bayramlarda sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmelidir.
2,5 litre su tüketilmelidir. Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır ve kesinlikle kahvaltıda kavurma yenilmemelidir. Ev ziyaretlerine gidilirken düşük kalorili çorba, yoğurt, meyve, salata gibi yiyecekler yenerek evden çıkılınmalıdır. Böylece ikramlara 'hayır' deme şansı doğar. Ayrıca çay ve kahve gibi, içeceklerin tüketimi fazla olursa kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve mide şikayetleri artabilir. Bu içeceklerin tüketim miktarını sınırlamak gerekir. Şerbetli hamur tatlıları yerine de sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA KURBAN ETİ PİŞİRME ÖNERİLERİ
-Sağlık Bakanlığı kurban eti pişirme ve yeme reçetesi hazırladı. Kalp damar hastalığı ve şekeri olanlarla hipertansiyon rahatsızlığı bulunanların fazla et tüketmemelerini öneren Bakanlık, etlerin sebzelerle tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
-Bakanlık, bayramda vatandaşların sıklıkla başvurduğu ızgara ziyafetinin etin besin değerini düşürdüğüne dikkat çekti. Etlerin ızgarada pişirilirken kömürleşme olmadan alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
- Bakanlık, mide ve bağırsak sorunu olanların kurban etini beklettikten sonra yemesini önerdi.
-Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
-Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluklara sebep olduğu belirtildi.
-Kurban etlerini hemen tüketmeme uyarısında bulunan reçetede buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmesinin sağlıklı kurban eti yemek için büyük önem taşıdığını belirtti.
-Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemleri tercih edin.
-Kızartmalardan kaçının. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih etmeyin
-Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitaminin, etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
-Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli,
-Kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçının
-Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı.
-Bağırsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun koşullarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edin.
sabah.com

0 yorum:

Bu Konuları Okudunuz mu ?