KİŞNİŞİN FAYDALARI

12 Ekim 2008 Pazar Kişniş maydanozgiller familyasından; olup Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda otsu bir bitkidir. Pek çok faydası vardır. Akdeniz havzasında yabani ot veya kültür bitkisi olarak yetiştirilir.
Kişnişin Faydaları :
-Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
-Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştah açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
-Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
-Sinirsel baş ağrılarını keser.
-Doğumu kolaylaştırır.
-Karın ağrılarını giderir.
-Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır.
-Özellikle çocuklarda ishali kesici etkiler yapar.
-Cinsel gücü artırır.
-Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
-Fazla yenilirse zararlıdır.
Kişnişin kullanıldığı yerler :
Tohumu: Domates turşusu, sosis, köriler ve elmalı çöreklerde kullanılır. Ezilmemiş tohumu çorba ve sebze yemeklerine katılır. Suda kaynatılarak çayı yapılır. Tohumu ayrıca güzel kokusu sayesinde potbori tabaklarında kullanılabilir.
Yaprağı: Körpe alt yaprakları güveç, salata ve soslara eklenir.
Gövdesi: Fasulye ve çorbalarla birlikte pişirilir
Kökü: Taze kökü sebze gibi pişirilip yenilir Tozu: Toz halindeki kişniş bal veya şekerle karıştırılarak kullanılır.
ÖNEMLİ NOT: Mide asidi fazla olanlara kişniş kullanmaları sakıncalıdır.
kaynak:netten

0 yorum:

Bu Konuları Okudunuz mu ?