AHMET MARANKİ HEPATİT B

17 Eylül 2008 Çarşamba AHMET MARANKİ HEPATİT B HAKKINDA HERŞEYİ AÇIKLIYOR
Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunudur.Türkiye'de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1'i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1'i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların % 75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Kuluçka süresi 2-6 ay arasında değişmektedir.
Virüsün İzlediği Yol:
1.Kişinin bağışıklık sistemi kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikorlar oluşur ve hastalık oluşmaz.
2.Bu koruyucu antikorlar, eğer ki yeterli düzeye ulaşamazsa kişi taşıyıcı olarak kalır ve potansiyel virüs saçıcı olarak etrafında risk oluşturur.
3.Kişide koruyucu antikorlar hiç oluşamaz, vücut yeniktir, karaciğer enzimleri yüksektir, kişi hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider veya hastalık yıllara yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da kansere dönüşür.
Hepatit B Nasıl Bulaşır ?

Kan yoluyla ve yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları: tükürük, ter, cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.
En önemli ve yaygın bulaşma yolu korumalı da olsa cinsel ilişkidir, çünkü ter ve tükürük gibi vücut sıvılarıyla dahi geçişleri olabilmektedir.
Hepatit B Risk Grupları Hangileridir ?
Hepatit B'li anneden doğan bebekler,
Ev içinde Hepatit B hastası yada taşıyıcısı olanlar,
Birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi olanlar,
Eşcinseller,
Kan ve kan ürünleri kullananlar,
Hemodiyaliz hastaları,
Damar içi ilaç bağımlıları,
Sağlık personeli,
Toplu halde bulunulan yerlerde ( okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri v.s.)
Yaşayanlar risk gruplarını oluştururlar.

kaynak:maranki.com


2 yorum:

sedat dedi ki...

hocam iyi gunler ben hepatıt b tasıyıcısyım herhalde askerdeyken gectı bunun herhangı bı tedavısı veya onerdıgınız herhangı bısey varmı bu hastalık ıcın sımdıden tesekkur ederım bılgılerınız ıcın

sedat dedi ki...

hocam iyi gunler ben hepatıt b tasıyıcısyım herhalde askerdeyken gectı bunun herhangı bı tedavısı veya onerdıgınız herhangı bısey varmı bu hastalık ıcın sımdıden tesekkur ederım bılgılerınız ıcın

Bu Konuları Okudunuz mu ?