AHMET MARANKİ HEPATİT C

22 Eylül 2008 Pazartesi Hepatit C viral yoldan bulaşan hepatitler arasında kan yolu ile en sık bulaşan tiptir. Bu sebeple özellikle kan nakli ve kan ürünleri ile edinildiğinin bilinmesi oldukça önemlidir. Belirtileri hafif olarak algılanabilir yada farkında olmadan geçirilebilir. Genel olarak küçük çocuklarda belirtisiz seyreder. Ancak daha büyük çocuklarda yetişkinlerde bazi belirtiler görülür 6 aydan daha fazla sürede devam eden hepatit C ile oluşan hepatit durumu kronikleşmiş hepatit C hastalığıdır. Özellikle küçük çocuklarda belirti vermeden gider. Ancak daha ileri yaşlardaki bireylerde bazı belirtiler olabilir.
Kronik Hepatit C Belirtileri :Sebat eden bir halsizlik Hafif-orta derece karın ağrısı Siroz belirtileri: vücutta kırmızı damar lekeleri ki bunlara spider (örümcek) denir. Avuç içersindeki kızarıklıklar, karında şişlik, el ve ayaklarda ödem ve şişlik gibi belirtileri olan karaciğer de fibrozla giden çok ciddi bir hastalıktır.
Korunma Yolları Nelerdir:
Olası infeksiyöz materyale bulaşmış iğne batmaları veya sivri uçlu alet yaralanmalarından kaçınmak; eldiven, maske gibi koruyucu gereçler kullanmak Damar içi ilaç kullanmamak, eğer kullanılacaksa tek kullanımlık iğne ucu veya şırınga kullanmak Gerektikçe el yıkamak Traş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi şahsi eşyaları paylaşmamak Korunmasız cinsel ilişkide bulunmamak Kontamine yüzeyleri 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlemek Kesik, yanık ve diğer açık yaraları bandaj ile kapamak Dövme piercing, akupunktur, sünnet, kulak deldirme, diş tedavisi gibi risk taşıyan girişimleri sağlıklı ve steril şartlarda yaptırmak
Hepatit C Nasıl Bulaşır :Kan ve kan ürünleri ile geçebilmektedir. Ayrıca uyuşturucu kullananlarda iğnelerden bulaşması dolayısıyla yaygın görülür. Ayrıca tüm sağlık çalışanları hepatit C içinde riskli bir gruptadır. Sağlık çalışanlarına yine iğne batması ve diğer tıp ekipmanı ile bulaşması söz konusudur.
Cinsel İlişki İle Bulaşır mı:Doğal olarak akla gelen hepatit C nin cinsel ilişki ile geçip geçemediği sorusudur? Hepatit C cinsel yolla bulaşır, ancak bu olasılık son derece düşüktür. Tek eşli çiftlerde bu olasılık daha da zayıftır. Ancak çok eşli , cinsel yolla bulaşan hastalığı olan ve AİDS li kişilerde cinsel yolla bulaşma olasılığı yüksektir. Ayrıca organ nakli sırasında hepatit C geçme olasığıda çok yüksektir. Ancak özellikle kan nakli ve organ nakillerinde kan ve organlar hepatit C yönünden taranmaktadır. Bu da hastalığın yayılmasını önlemektedir.

Ahmet Maranki Hepetit B İçin Tıklayınız


Kaynak:maranki.com

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bn bunu baanneme okudum çhok beğendi bna snde ahmet maranki gibi doktar olddedi

Adsız dedi ki...

bn bunu baanneme okudum çhok beğendi bna snde ahmet maranki gibi doktar olddedi

Adsız dedi ki...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the
site is really good.
My webpage :: football transfer news sky sports

Bu Konuları Okudunuz mu ?